5. Filer

Programmeringsteknik

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Versionen från 29 juni 2007 kl. 12.06 (redigera)
KTH.SE:u1ndpe5c (Diskussion | bidrag)

← Gå till föregående ändring
Versionen från 29 juni 2007 kl. 16.42 (redigera) (ogör)
KTH.SE:u1ndpe5c (Diskussion | bidrag)

Gå till nästa ändring →
Rad 28: Rad 28:
* Radering av filer. * Radering av filer.
-Allt detta kan man också göre i ett pythonprogram. I den här kursen begränsar vi oss dock till att visa hur man kan skapa en textfiler och läsa och skriva i sådana filer.+Allt detta kan man också göre i ett pythonprogram. I den här kursen begränsar vi oss dock till att visa hur man kan skapa textfiler och läsa och skriva i sådana filer.
==Textfiler i Python== ==Textfiler i Python==
-TODO+Antag att det redan finns en fil som heter <code>kompisar.txt</code> med följande innehåll:
 +<pre>Anna Bok
 +Caesar Davidson
 +Erling Franson</pre>
 +
 +Här är ett pythonprogram som läser innehållet i den här filen, rad för rad, och lagrar strängarna i en lista som heter <code>friends</code>.
 +
 +<pre>friends = list()
 +file = open('kompisar.txt', 'r')
 +for line in file:
 + friends.append(line)
 +file.close()
 +</pre>
 +
 +Den första raden
==Test== ==Test==
TODO TODO

Versionen från 29 juni 2007 kl. 16.42

Innehåll

Filer

Information som man vill ha kvar på en dator sparas på fil. Det kan t ex röra sig om ett brev som har skapats med hjälp av ett ordbehandlingsprogram, en bild som har skapats av ett ritningsprogram eller en kamera osv. Filer sparas på långtidsminnen som t ex datorns skivminne (hårddisken). När man sparat en fil på hårddisken kommer filen att finnas kvar där även när man har startat om datorn eller t ex när det blir strömavbrott. Därför är det bra att spara den programkod man skriver på en fil för senare bearbetning. Dels för att det sällan blir rätt första gången, dels för att när man väl provkört kommer man på fler saker man önskar av programmet.

Filer kan delas upp i tre sorter:

  • Vanliga filer: som innehåller data (t ex text eller bildinformation).
  • Katalog eller mapp: som innehåller andra filer.
  • Länkar, genvägar eller alias: En fil som refererar till en fil.

Kataloger används för att organisera filer och program. Kataloger kan innehålla andra kataloger. T ex kan man spara alla filer som har skapats i samband med sommarkursen under katalogen ”sommarkurs”. Strukturen kallas i datorsammanhang ofta för ett filträd.

Länkar används t ex för att man ska kunna hitta samma fil på flera ställen. En bildfil kan ta stor plats och en populär bild kan man vilja ha med på många ställen. För att slippa kopiera bilden lägger man då istället länkar till den. Länkarna tar nästan ingen plats alls.


Filhantering

På nästan alla datorer finns det ett grafiskt användargränssnitt (det du ser på skärmen) som kan användas för att organisera filer med hjälp av musen, kortkommandon eller ett filhanteringsprogram.

Filer, kataloger och länkar har då grafiska symboler som kallas för ikoner. Följande bilder visar hur olika ikoner ser ut i ett Mac/OS X operativsystem:

Bild:800176.jpg Bild:800177.jpg Bild:800178.jpg

I programmeringssammanhang är det väldigt vanligt att använda tangentbordskommandon för filhanteringen, t ex för att utföra:

  • Förflyttning i filträdet.
  • Kopiering av filer.
  • Radering av filer.

Allt detta kan man också göre i ett pythonprogram. I den här kursen begränsar vi oss dock till att visa hur man kan skapa textfiler och läsa och skriva i sådana filer.


Textfiler i Python

Antag att det redan finns en fil som heter kompisar.txt med följande innehåll:

Anna Bok
Caesar Davidson
Erling Franson

Här är ett pythonprogram som läser innehållet i den här filen, rad för rad, och lagrar strängarna i en lista som heter friends.

friends = list()
file = open('kompisar.txt', 'r')
for line in file:
    friends.append(line)
file.close()

Den första raden

Test

TODO

Personliga verktyg