Dag 1

Linjär algebra

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Versionen från 30 maj 2007 kl. 13.11 (redigera)
Vcrispin (Diskussion | bidrag)

← Gå till föregående ändring
Nuvarande version (6 juni 2007 kl. 15.53) (redigera) (ogör)
Vcrispin (Diskussion | bidrag)

 
(18 mellanliggande versioner visas inte.)
Rad 1: Rad 1:
-== 1.1 Notation och inledande logik ==+== 1 Induktion ==
-Läsa noga texten till och med Exempel 1.2. Delen om logik kan vara svår, men stanna inte för länge om allt inte blir klart.+Läsa noga texten till och med Exempel 1.2. Logikdelen i Avsnitt 1.1 kan vara svår, men stanna inte för länge med den om allt inte blir klart.
-== 2.1, 2.3 Komplexa tal ==+Induktion är ett väldigt kraftfullt bevisverktyg. Kortfattat handlar den om att om man förutsatt att ett påstående gäller vid ett visst heltalsvärd kan visa att påståendet gäller även för nästförljande heltal, så är påståendet sant för alla heltalsvärden. Du måste ha klart för dig vad bokstäverna $k$ och $n$ står för i första formeln: $k$ är index som varierar från 1 till och med något heltal $n$. Utveckla formeln i exempelt som gås igenom i texten före Lemma 1.5 för litet olika heltal $n$.
-För att på ett korrekt sätt förstå alla definitioner och exempel behöver du notationerna från Avsnitt 1.1. Om du redan är bekant med de komplexa talen, kan du börja läsa från Definition 2.5. Räknelagarna som följer efter Exempel 2.6 skall inte memoreras, men du skall förstå varför de är som de är. Detsamma gäller Satserna 2.7 och 2.8.+När du utför ett induktionsbevis, var noga med formaliteten. Det kan därför vara bra att alltid skriva följande ramsa.
-''Kommentar''. en synonym i matematisk litteratur för ordet "följdsats" är "korollarium" ("corollary" på engelska). +1) Induktionsantagande. Antag att "påståendet" är sant för $n=n_0$ där $n_0$ är något heltal.
-För att tillgodogöra dig innehållet i avsnitt 2.3 behöver du repetera de trigonometriska begreppen och formlerna från gymnasiet, speciellt definitionen av $\cos\theta$ och $\sin\theta$ via enhetscirkeln. Exempel 2.13 kan vara litet väl abstrakt, men du kan ersätta ''n'' och ''w'' med valfria tal, exempelvis $n=3$ och $w=-\frac{1}{\sqrt 2} + i\frac{1}{\sqrt 2}$.+2) Induktionssteg. Visa att om "påståendet" är sant för $n$, så följer det att det är sant även för $n+1$. Detta är oftast enbart algebraiska manipulationer för att visa att vänsterledet är lika med högerledet.
-''Kommentar''. Beviset av den så kallade '''de Moivres formel''', som lyder: $(\cos\theta + i\sin\theta)^n=\cos n\theta +i\sin n\theta$, använder ekvationerna (20) och (21): $(\cos\theta + i\sin\theta)^n = [(21)] = (e^{i\theta})^n = \{(20)} = e^{in\theta} = (21) = \cos n\theta +i\sin n\theta$.+3) Slutsats. Då är "påståendet" sant för alla heltal $n\geq n_0$.
-Gör följande övningar i avsnitt 2.4 första hand:+ 
-* 2.1-2.3 (se Exempel 2.6 för att lösa den sista), 2.11-2.12+Gör följande övningar i Avsnitt 1.3 i första hand:
 +* 1.1 eller 1.3 [vissa av er har sett ett annat bevis av respektive välkänd formel, men här gäller det att tillämpa induktion], 1.4 , 1.6, 1.7, 1.12
Har du tid över kan du göra även: Har du tid över kan du göra även:
-* 2.4, 2.6, 2.9+* 1.5 [innan du sätter igång med att bevisa andra formeln i 1.5, skriv upp vad uttrycket blir för litet olika värden på $n$], 1.9, 1.10, 1.15

Nuvarande version

[redigera] 1 Induktion

Läsa noga texten till och med Exempel 1.2. Logikdelen i Avsnitt 1.1 kan vara svår, men stanna inte för länge med den om allt inte blir klart.

Induktion är ett väldigt kraftfullt bevisverktyg. Kortfattat handlar den om att om man förutsatt att ett påstående gäller vid ett visst heltalsvärd kan visa att påståendet gäller även för nästförljande heltal, så är påståendet sant för alla heltalsvärden. Du måste ha klart för dig vad bokstäverna $k$ och $n$ står för i första formeln: $k$ är index som varierar från 1 till och med något heltal $n$. Utveckla formeln i exempelt som gås igenom i texten före Lemma 1.5 för litet olika heltal $n$.

När du utför ett induktionsbevis, var noga med formaliteten. Det kan därför vara bra att alltid skriva följande ramsa.

1) Induktionsantagande. Antag att "påståendet" är sant för $n=n_0$ där $n_0$ är något heltal.

2) Induktionssteg. Visa att om "påståendet" är sant för $n$, så följer det att det är sant även för $n+1$. Detta är oftast enbart algebraiska manipulationer för att visa att vänsterledet är lika med högerledet.

3) Slutsats. Då är "påståendet" sant för alla heltal $n\geq n_0$.


Gör följande övningar i Avsnitt 1.3 i första hand:

  • 1.1 eller 1.3 [vissa av er har sett ett annat bevis av respektive välkänd formel, men här gäller det att tillämpa induktion], 1.4 , 1.6, 1.7, 1.12

Har du tid över kan du göra även:

  • 1.5 [innan du sätter igång med att bevisa andra formeln i 1.5, skriv upp vad uttrycket blir för litet olika värden på $n$], 1.9, 1.10, 1.15
Den här artikeln är hämtad från http://wiki.math.se/wikis/5b4046_0701/index.php/Dag_1
Personliga verktyg