1. Kom igång med Python

Programmeringsteknik

Hoppa till: navigering, sök
       Teori          Kom igång med Python          Övningar      

Installera Python på din dator

För att kunna läsa den här kursen måste du installera Python på din dator. Python finns tillgängligt för många olika operativsystem, bland annat Linux/Unix, Mac OS X och Windows, och är enkelt att installera. Innan du laddar ned Python, begrunda nedanstående Python 3.0 släpptes i början av december 2008, i denna version har bland annat syntaxen för print-kommandot ändrats och även en del andra förändringar genomförts. Kursmaterialet i denna kurs är anpassat efter Python 3.0 vilket innebär att alla exempel, prov och övningar i boken förutsätter att denna version används. Vissa länkar använder sig dock av version 2.4 - 2.6. För dig som ska installera Python på din dator, välj någon version av 3.0 som finns tillgänglig via http://www.python.org

Om du redan har Python installerat på din dator måste du därför kontrollera vilken version du använder. Startar du Python-tolken skrivs versionsnumret ut. T.ex.:

Python 3.2.2 (v3.2.2:137e45f15c0b, Sep 3 2011, 17:28:59) 
[GCC 4.2.1 (Apple Inc. build 5666) (dot 3)] on darwin
Type "copyright", "credits" or "license()" for more information.

På webbplatsen python.org hittar du all information du behöver för att kunna ladda ner och installera den senaste versionen av Python på din dator. Gå till python.org och följ instruktionerna för att installera Python. Om du får problem så kan du, som alltid, ställa en fråga i kursens webbforum eller kontakta kursens handledare.

Kom igång med Python och IDLE

Nästa steg är att börja använda Python och IDLE. IDLE är ett ett utvecklingsverktyg för Python med vars hjälp man enkelt och behändigt kan skriva och testa sina program. One Day of IDLE Toying är en kort och lättläst introduktion som visar hur man använder IDLE för att skriva sitt första program. Gå dit, läs texten och prova själv på att skriva och köra ett Python-program (svensk översättning finns). Notera dock att den är anpassad till en äldre Python-version, du kommer att behöva använda dig av

print("Hello World!")

istället för

print "Hello World!"

För Python finns det alltså två sätt att skriva program. Antingen skriver man programkod direkt i en pythontolk och ser resultatet av varje kommando efterhand som man skriver in sitt program. Detta fungerar bäst om man vill skriva mycket korta program som bara ska användas en gång eller om man vill testa hur något fungerar i Python. Det andra sättet är att använda ett redigeringsprogram, till exempel det som är inbyggt i IDLE, och sedan låta pythontolken översätta och köra programmet. Fördelen med detta är att det blir enklare att gå tillbaka och ändra programmet om det inte blev riktigt rätt eller om man kommer på roliga tillägg. När man skriver större program gör man alltid på detta sätt. Eftersom tolken bara är ett dumt program kräver den att texten i programfilen (eller det du skriver i tolken) mycket strikt följer bestämda regler. Ett väldigt litet pythonprogram som kan kompileras och köras utan fel ser ut så här:

print ("Hej!")

Om man skriver någonting som kompilatorn inte kan översätta kommer den att tala om var det är fel och vägra att översätta allt. Lyckas översättningen så går programmet att köra. I det här fallet kommer texten Hej! att skrivas ut.