Hur går kursen till

Sommarmatte 1

(Skillnad mellan versioner)
Hoppa till: navigering, sök
Versionen från 10 maj 2007 kl. 12.00 (redigera)
Lina (Diskussion | bidrag)
(Ny sida: '''Elins tips till dig som ska läsa matte på högskolan. Vad kan vara bra att veta?''' ''Titta på videon där Elin Ottergren, mentor på kursen och tidigare "nät"student, tipsar dig.'...)
← Gå till föregående ändring
Versionen från 10 maj 2007 kl. 12.02 (redigera) (ogör)
Lina (Diskussion | bidrag)

Gå till nästa ändring →
Rad 1: Rad 1:
- 
'''Elins tips till dig som ska läsa matte på högskolan. Vad kan vara bra att veta?''' '''Elins tips till dig som ska läsa matte på högskolan. Vad kan vara bra att veta?'''
Rad 21: Rad 20:
*När du är klar med övningsuppgifterna och grundproven i ett avsnitt så gör du slutprovet för att bli godkänd på avsnittet. *När du är klar med övningsuppgifterna och grundproven i ett avsnitt så gör du slutprovet för att bli godkänd på avsnittet.
*När du klarat alla slutprov så får du en individuell inlämningsuppgift som du både ska lösa självständigt och skicka in och därefter bearbeta i grupp. *När du klarat alla slutprov så får du en individuell inlämningsuppgift som du både ska lösa självständigt och skicka in och därefter bearbeta i grupp.
 +
 +=Hur fungerar examinationen?=
 +
 +
 +
 +===Du examineras online===
 +
 +Examinationen på kursen är indelad i delmoment på 1p vardera, och sker helt via Internet. Du kan arbeta med examinationen i din egen takt efter hand som du går igenom kursmaterialet.
 +
 +
 +Examinationen består av två självrättande prov per avsnitt och en inlämningsuppgift i slutet av kursen. Varje kursdel motsvarar 1 poäng (= en veckas heltidsstudier eller 40 timmar) och registreras i Ladok var för sig.
 +Kursbetyg erhålles när alla tre momenten är godkända. Som betyg på kursen ges U eller G.
 +
 +
 +
 +====Grundproven och slutproven rättas via datorn====
 +
 +Till varje avsnitt i kursen finns det både ett grundprov och ett slutprov. Du kan inte bli underkänd på dessa, utan misslyckas du med någon uppgift, så är det bara att göra om dem tills du får alla rätt.
 +
 +
 +Slutproven består av tre slumpmässigt genererade frågor som rättas automatiskt av datorn. Här ska du kunna lösa ett problem på papper och skriva in rätt svar på skärmen. '''Du måste svara rätt på samtliga tre frågor i följd för att bli godkänd.'''
 +
 +
 +Om du svarat fel på någon fråga kan du göra ett nytt försök. Du får nu tre nya varianter på frågorna som du ska lösa (även om du skulle ha klarat någon eller några av de tidigare frågorna ska du alltså klara alla tre frågorna i denna omgång på nytt). Tänk på att det är ditt senaste resultat som registreras i studiestatistiken.
 +
 +
 +
 +===Inlämningsuppgiften är en viktig del av examinationen===
 +
 +Inlämningsuppgiften ingår i Del 3 av kursen. Via en länk på kurssidan för inlämningsuppgiften kommer du att kunna ladda ner din individuella inlämningsuppgift. Men, du måste först vara klar med alla grundprov och slutprov. Först då kan du skicka in din lösning till inlämningsuppgiften.
 +
 +
 +I inlämningsuppgiften ska du kunna presentera en idé eller ett resonemang med egna ord och inte bara med ett svar eller genom att ange ett korrekt alternativ. Din individuella inlämning behöver dock inte vara perfekt, utan det är först i nästa steg - tillsammans med andra deltagare - som de slutliga lösningarna ska färdigställas.
 +
 +
 +
 +====Gruppövningen lär dig att diskutera matematik med andra====
 +
 +När du skickat in din individuella inlämning kommer du automatiskt att bli grupperad tillsammans med tre andra personer som nyligen skickat in sin individuella inlämning.
 +Gruppen får ett eget gruppforum i systemet där man kan kommunicera och en knapp för att göra en gemensam gruppinlämning.
 +
 +
 +Gruppens uppgift är att granska samtliga medlemmars individuella inlämningar och sedan komma överens om en gemensam 'bästa' lösning till var och en av uppgifterna.
 +
 +
 +Gruppen gör sedan en gruppinlämning och det är dessa lösningar som granskas och kommenteras av dina lärare.
 +Läraren kommunicerar med hela gruppen, och om det är något gruppen har missat så har man möjlighet göra nya gruppinlämningar tills allt är klart och godkänt.
 +För att bli godkänd på gruppuppgiften måste du delta aktivt, t.ex. genom att ställa frågor och hjälpa till att arbeta fram förslag på er gemensamma gruppinlämning.
 +
 +
 +
 +
 +<div class="inforuta">
 +'''Vänta med att skicka in din inlämningsuppgift om du ska resa bort'''
 +
 +Ibland kan det ta några dagar att bli grupperad, men oftast går det mycket fortare. Då är det meningen att gruppen direkt ska börja jobba med att lösa uppgiften.
 +
 +Är du bortrest blir de övriga gruppdeltagarna lidande och kan inte börja jobba med gruppövningen. Därför, om du planerar en resa, ber vi dig vänta med att sända in din inlämningsuppgift till dess du är tillbaka och kan vara aktiv i grupparbetet.
 +
 +</div>
Rad 30: Rad 89:
Mentorerna har tagit namn som Albert Einstein, Kurt Gödel, Archimedes osv, men bakom dem finns en hel grupp personer, vilka är lärare och/eller studenter på KTH. Din mentor vill inget hellre än att hjälpa dig. Vårt gemensamma mål är att alla som börjar på kursen ska klara av den och få en bra grund att stå på inför sina högskolestudier. För oss finns inga dumma frågor, bara dom som inte ställs! Mentorerna har tagit namn som Albert Einstein, Kurt Gödel, Archimedes osv, men bakom dem finns en hel grupp personer, vilka är lärare och/eller studenter på KTH. Din mentor vill inget hellre än att hjälpa dig. Vårt gemensamma mål är att alla som börjar på kursen ska klara av den och få en bra grund att stå på inför sina högskolestudier. För oss finns inga dumma frågor, bara dom som inte ställs!
 +
 +
 +<small>''' © Copyright 2007, math.se'''</small>

Versionen från 10 maj 2007 kl. 12.02

Elins tips till dig som ska läsa matte på högskolan. Vad kan vara bra att veta?

Titta på videon där Elin Ottergren, mentor på kursen och tidigare "nät"student, tipsar dig.

Starta videon "Elins råd till dig som tänker läsa matte"


Innehåll

Aktuella kunskaper ökar dina chanser att lyckas

Kurserna är en överbryggning från gymnasiet in i högskolan och går igenom några av de basfärdigheter som vi tycker är viktiga att du har fullt uppdaterade inför dina högskolestudier. Du läser dem helt flexibelt i den takt som passar dig själv.


Så här är det tänkt att du ska arbeta med kursen:

  • Börja med att läsa genomgången till ett avsnitt och tänka igenom exemplen.
  • Arbeta därefter med övningsuppgifterna och svara på frågorna i grundprovet som hör till avsnittet. Skulle du fastna, se efter om någon ställt en fråga om just detta i avsnittets forum, annas ställ en fråga själv.
  • När du är klar med övningsuppgifterna och grundproven i ett avsnitt så gör du slutprovet för att bli godkänd på avsnittet.
  • När du klarat alla slutprov så får du en individuell inlämningsuppgift som du både ska lösa självständigt och skicka in och därefter bearbeta i grupp.

Hur fungerar examinationen?

Du examineras online

Examinationen på kursen är indelad i delmoment på 1p vardera, och sker helt via Internet. Du kan arbeta med examinationen i din egen takt efter hand som du går igenom kursmaterialet.


Examinationen består av två självrättande prov per avsnitt och en inlämningsuppgift i slutet av kursen. Varje kursdel motsvarar 1 poäng (= en veckas heltidsstudier eller 40 timmar) och registreras i Ladok var för sig. Kursbetyg erhålles när alla tre momenten är godkända. Som betyg på kursen ges U eller G.


Grundproven och slutproven rättas via datorn

Till varje avsnitt i kursen finns det både ett grundprov och ett slutprov. Du kan inte bli underkänd på dessa, utan misslyckas du med någon uppgift, så är det bara att göra om dem tills du får alla rätt.


Slutproven består av tre slumpmässigt genererade frågor som rättas automatiskt av datorn. Här ska du kunna lösa ett problem på papper och skriva in rätt svar på skärmen. Du måste svara rätt på samtliga tre frågor i följd för att bli godkänd.


Om du svarat fel på någon fråga kan du göra ett nytt försök. Du får nu tre nya varianter på frågorna som du ska lösa (även om du skulle ha klarat någon eller några av de tidigare frågorna ska du alltså klara alla tre frågorna i denna omgång på nytt). Tänk på att det är ditt senaste resultat som registreras i studiestatistiken.


Inlämningsuppgiften är en viktig del av examinationen

Inlämningsuppgiften ingår i Del 3 av kursen. Via en länk på kurssidan för inlämningsuppgiften kommer du att kunna ladda ner din individuella inlämningsuppgift. Men, du måste först vara klar med alla grundprov och slutprov. Först då kan du skicka in din lösning till inlämningsuppgiften.


I inlämningsuppgiften ska du kunna presentera en idé eller ett resonemang med egna ord och inte bara med ett svar eller genom att ange ett korrekt alternativ. Din individuella inlämning behöver dock inte vara perfekt, utan det är först i nästa steg - tillsammans med andra deltagare - som de slutliga lösningarna ska färdigställas.


Gruppövningen lär dig att diskutera matematik med andra

När du skickat in din individuella inlämning kommer du automatiskt att bli grupperad tillsammans med tre andra personer som nyligen skickat in sin individuella inlämning. Gruppen får ett eget gruppforum i systemet där man kan kommunicera och en knapp för att göra en gemensam gruppinlämning.


Gruppens uppgift är att granska samtliga medlemmars individuella inlämningar och sedan komma överens om en gemensam 'bästa' lösning till var och en av uppgifterna.


Gruppen gör sedan en gruppinlämning och det är dessa lösningar som granskas och kommenteras av dina lärare. Läraren kommunicerar med hela gruppen, och om det är något gruppen har missat så har man möjlighet göra nya gruppinlämningar tills allt är klart och godkänt. För att bli godkänd på gruppuppgiften måste du delta aktivt, t.ex. genom att ställa frågor och hjälpa till att arbeta fram förslag på er gemensamma gruppinlämning.



Vänta med att skicka in din inlämningsuppgift om du ska resa bort

Ibland kan det ta några dagar att bli grupperad, men oftast går det mycket fortare. Då är det meningen att gruppen direkt ska börja jobba med att lösa uppgiften.

Är du bortrest blir de övriga gruppdeltagarna lidande och kan inte börja jobba med gruppövningen. Därför, om du planerar en resa, ber vi dig vänta med att sända in din inlämningsuppgift till dess du är tillbaka och kan vara aktiv i grupparbetet.


Din personliga mentor stöder dig

När du loggat in med ditt användarnamn kommer du till "Student lounge". Där hittar du mailadress och telefonnummer till din personliga mentor som du kan kontakta, om du kör fast på en uppgift eller har något du behöver fråga om.

Mentorerna har tagit namn som Albert Einstein, Kurt Gödel, Archimedes osv, men bakom dem finns en hel grupp personer, vilka är lärare och/eller studenter på KTH. Din mentor vill inget hellre än att hjälpa dig. Vårt gemensamma mål är att alla som börjar på kursen ska klara av den och få en bra grund att stå på inför sina högskolestudier. För oss finns inga dumma frågor, bara dom som inte ställs!


© Copyright 2007, math.se

Personliga verktyg