Examination

Förberedande kurs i matematik

Hoppa till: navigering, sök

Examinationen består av Grundprov, Slutprov, och Inlämningsuppgifter, som ska utföras i den ordningen. Examinationsmomenten är kopplade till olika kapitel i kompendiet: till exempel hör Grundrov 1.1-1.4 ihop med med kapitel 1.1-1.4 i kompendiet. Man kan inte göra uppgifterna i godtycklig ordning: om det står "ej uppfylld förkunskapskrav" vid ett prov innebär det att du måste bli godkänd på något annat prov innan du kan fortsätta.



Automaträttande prov

Till varje kapitel har man ett antal grundprov och slutprov. Grundproven består av ett antal flervalsfrågor. Att testa sig fram till det rätta svaret lönar sig oftast inte: det finns

\displaystyle \qquad (2^4)^4=2^{16}=65\text{ }536

olika sätt att svara på ett prov bestående av \displaystyle 4 uppgifter med \displaystyle 4 olika ja/nej frågor. Slutproven består av ett antal räkneuppgifter. Kom ihåg att svara i rätt form!

Om du kör fast med en uppgift, tveka inte att kontakta mentorerna!




Inlämningsuppgifter

Inlämningsuppgifter är lite större uppgifter, där svaret ska bestå av en lösning skriven med text, som rättas av en mentor.

För att bli godkänd på inlämningsuppgifterna måste du lämna in en korrekt lösning där du med ord beskriver vad du gör och vilka metoder du använder. Lösningar som bara innehåller matematiska formler godkänns inte. Mer om detta finns på sidan Att skriva lösningar.

Ibland kan det ta några dagar att få sin inlämningsuppgift rättad, och därför är det viktigt att du läser igenom det du har skrivit. Att göra misstag är inte förbjudet, men det är inte roligt att komplettera på grund av att man inte har skrivit en läsbar lösning.

Det är enklast om du skriver dina lösningar som klartext direkt i svarsrutan. Eftersom det är många olika personer som rättar uppgifter accepterar vi inga svar som skickas via e-post.




Telefonförhör

I moment fem ingår ett telefonförhör i examinationen. Efter att Inlämningsuppgift 5 blivit godkänd, så kommer du att få välja en tid då vi ringer upp dig. Förhöret kommer vara på det sista momentet, och brukar vara 10-20 minuter. Du förväntas vara bekant med terminologin samt lösningsmetoder i den specialiseringsdel du har valt. Förbered dig genom att läsa genom specialiseringstexten.




Tentamen

De som vill ha ett högre betyg än E har möjlighet att skriva en salstenta. Mer information om tentamen hittar du här. Tentan är inte obligatorisk, och eftersom kursen är på förberedande nivå och inte kan ingå i en examen väljer de allra flesta att acceptera betyget E. OBS! Om du vill skriva tentan, tryck inte på länken "Acceptera betyg E" i Student Lounge! Det går inte att ångra sitt beslut.