P-uppgift: Redovisning

Programmeringsteknik

Hoppa till: navigering, sök
       Information          Kodskelett          Prototyp          Granskning          Redovisning          Bibliotek      


När du är godkänd på sex tester, tre inlämningsuppgifter, kodskelettet och prototypen samt har gjort och lämnat in ett granskninsprokoll (som rättas i samband med den muntliga redovisningen) är det dags att lämna in det färdiga programmet och boka en redovisningstid. Du lämnar in ditt program på vanligt sätt under rubriken "P-uppgift Slutinlämning", döp filen till Förnamn_efternamn_slutinlamning.py

Kom ihåg att skicka med alla filer till programmet dvs även text-filer.

Maila sedan prgw-assistent @ csc.kth.se med förlag på när du vill redovisa, tillgängliga dagar finns i Canvas (räkna med att redovisningen tar cirka en timme). Redovisningar går bara att boka på arbetsdagar under arbetstid (d.v.s. vardagar mellan 8:00-17:00).

Skriv följande i ämnesraden: <kurskod> - Bokning av redovisningstid

exempel: DA2003 - Bokning av redovisningstid

Redovisningen görs vanligtvis på KTH i Stockholm, men kan även genomföras via Skype om utrustningskrav uppfylles. Mer information ges vid bokning av tid.


Under redovisningen är det du som ska visa vad och hur du har gjort för att lösa uppgiften och du ska också kunna motivera dina val. Du ska kunna redogöra för alla detaljer i koden, t ex vad variablerna innehåller, vad funktionerna gör och vad som skulle hända om handledaren tog bort en rad ur programmet.

Naturligtvis avnjuter vi också en provkörning av programmet med all möjlig och omöjlig indata.

Observera att vi (för att förhindra fusk) jämför din lösning mot en databas som innehåller alla tidigare inlämningar som gjorts på kursen.

Granskningen kontrolleras vid samma tillfälle så den behöver ej vara godkänd innan redovisningen.

Glöm ej att ta med legitimation. Tänk också på att tiderna är ungefärliga så ni kan få vänta något.


Krav på P-uppgiftslösningen

Utöver kraven på funktionalitet som finns i uppgiftslydelsen gäller detta alltid:

  • Programmet ska vara kommenterat upptill med författare, datum och ev revisionsdatum. Överkommentera inte programmet i övrigt. Tänk på att det är kvalitet och inte kvantitet på kommentarer som räknas.
  • Programmet ska vara användarvänligt och presentera sig vid programstart. Tydliga instruktioner ska ges på skärmen. Det ska vara lätt att förstå vad programmet skriver ut. Det är tillåtet att anta att indatafiler är felfria om inte annat anges i uppgiftslydelsen.
  • Programmet ska vara vettigt uppdelat i funktioner och klasser. Funktioner ska inte vara alltför långa (max en skärmsida). Det ska vara lätt att i efterhand gå in och förstå och ändra i programmet. Robust, flexibelt och lättläst är nyckelord.
  • Varje funktion ska vara försedd med kommentarer som anger vad funktionen gör.Man bör också ange vad indata (parametrar) och utdata (retur-värde) betyder. Det ska räcka att läsa kommentar och funktionshuvud för att förstå hur en funktion ska användas.
  • Namn på variabler och funktioner ska vara vettiga. Alla deklarerade namn ska vara på samma språk, liksom alla kommentarer (engelska namn och svenska kommentarer är OK). Koden skall vara snyggt formaterad.
  • Nästan identiska kodstycken ska inte upprepas. Gör i stället generella funktioner. Inför inte i onödan begränsningar. Inför konstanter för sådant som man kan tänkas vilja ändra framöver (om man skulle vilja arbeta vidare med din lösning) och för tal som inte ska ändras och går att beskriva med namn.