3.4 Arbete, energi och effekt
FörberedandeFysik
Teori | Övningar |
Mål och innehåll
Innehåll:
- Arbete
- Kinetisk energi
- Potentiell energi
- Energiprincipen
- Effekt
Läromål
Efter detta avsnitt ska du ha lärt dig att:
- Definiera begreppen arbete, effekt och energi.
- Förklara sambandet mellan energi och arbete.
- Förklara vad som menas med energiprincipen.
- Skilja mellan kinetisk energi och lägesenergi.
- Skilja mellan effekt och energi.
- Kunna bedöma vilka uppgifter som bäst löses med hjälp av energiprincipen.
- Kunna bedöma vilka uppgifter som bäst löses med hjälp av Newtons andra lag.
- Ställa upp och räkna ut uppgifter med hjälp av energiprincipen.
- Ställa upp och räkna ut uppgifter där begreppet effekt förekommer.
- Analysera vilka bevis som stöder energiprincipen.
Arbete
Inom fysiken vill man definiera arbete på ett sätt som liknar betydelsen av begreppet man möter i vardagslivet.
Det fysikaliska begreppet arbete behövs för att utvidga Newtons teori.
Antag att en kraft eller en resultant F av ett antal krafter verkar på en partikel.
Här betraktar vi endast konstant F och rörelse längs en rät linje som har positiv riktning.
Antag ytterligare att partikeln förflyttas med
Då säger vi att kraften eller resultanten med storleken
Om t.ex.
Arbetet som definieras här som en produkt av kraft och förflyttning sammanfaller någorlunda med hur vi uppfattar arbetet i vardagslivet: Ju större kraft och förflyttning desto större arbete.
Arbete kan vara negativt. Både kraft och sträcka anges med riktning och det innebär att produkten av dessa också har en 'riktning', den kan vara antingen negativ eller positiv och betecknar snarare vilket håll arbetet utförs åt än att arbetet som utförs ska ses som ett energitillskott.
Vi har ännu inte nämnt någonting om partikelns hastighet. Den kommer i bilden när vi definierar den besläktade storheten energi, närmare bestämt:
Kinetisk energi
Energi kan betraktas som en källa ur vilken krafter kan uträtta arbete: En kraft med storleken
Arbete = energiändring
förutsatt att arbetet inte är noll. Detta är ett sätt att införa begreppet energi.
Mest grundläggande är kinetisk energi, även kallad rörelseenergi. Kinetisk energi härrör ur en kropps rörelse. Om partikeln har en massa
Anta t.ex. att en partikel med massan
Partikelns kinetiska energi har då ökat med
Potentiell energi
Om däremot samma partikel vilar på marken och vi lyfter den till en höjd
Då partikelns hastighet är noll i slutet, är även ändringen av den kinetiska energin noll.
Men kraften
Vi kan släppa partikeln så att den börjar falla varvid parikelns potentiella energi successivt omvandlas till kinetisk energi. Potentiell energi är en form av energi som är så att säga lagrad i partikeln och kan omvandlas till den andra formen, den kinetiska energin. När partikeln efter ett tag nått marken är hela dess potentiella energi förbrukad dvs omvandlad till kinetisk energi.
Vi kan sammanfatta så här:
En liten boll med massan
En kraft lyfter bollen till en höjd
Under uppåtfasen har källan till kraften som lyfter bollen förbrukat lika mycket energi \displaystyle mgh. Denna källa kan t.ex. vara kemisk energi, t.ex. om det är en person som har hissat upp bollen.
Energiprincipen
I exemplet med bollen släpper man bollen från en viss höjd \displaystyle h. Vid detta ögonblick är den potentiella energin maximal och den kinetiska noll. Under rörelsen omvandlas den potentiella energin successivt till kinetisk energi tills bollen når marken. Vid ögonblicket före islaget på marken är den kinetiska energin maximal och den potentiella noll. Men innan, under själva rörelsen är bollens energi en blandning av kinetisk och potentiell energi.
Bildar man summan av kinetisk och potentiell energi kan man visa att den under hela rörelsen är konstant och lika med \displaystyle mgh. Om man bortser från andra krafter som ev. också uträttar arbete, t.ex. luftmotstånd, friktion eller vind, kan man säga att summan av kinetisk och potentiell energi är konstant vilket kallas energiprincipen: Bollens totala energi \displaystyle E_{total} är alltid konstant:
\displaystyle E_{total}=E_k+E_p= const
Denna princip bygger på att en krafts arbete på en partikel ändrar partikelns energi. Om arbetet är noll är energiändringen noll.
Om vi kastar upp bollen vertikalt med hastigheten \displaystyle v, då når den upp till en viss höjd \displaystyle h, och vi har \displaystyle mgh=\frac{1}{2}mv^2, vilket kan förenklas till \displaystyle gh=\frac{1}{2}v^2 och innebär att energiprincipen är oberoende av partikelns massa dvs gäller generellt för alla partiklar.
Eftersom endast ändringen av energi dvs energiskillnaden är av betydelse, kan man välja vilken höjd som helst som nivån där energin är noll. Detta läge kallas för nollnivå. Det måste alltså inte vara marken.
Principen är universell och fungerar lika bra även för en bana i två dimensioner, t.ex. vid kaströrelse. Här kan kastets utgångspunkt väljas som nollnivå:
Om v0 är bollens begynnelsehastighet (ett konstant värde) och v hastigheten under hela kaströrelsen, är bollens totala energi Ek+Ep konstant:
21mv02+0=21mv2+mgy
där till vänster om likheten står bollens totala energi vid kastets utgångspunkt (konstant pga konstant begynnelsehastighet) och till höger den totala energin under hela kaströrelsen, i båda fall som summan av kinetisk och potentiell enegi.
Annat exempel: En boll rullar på en glatt bana
Om vi betraktar två situationer av den rullande bollen som visas på bilden, ger energiprincipen 21mv12+mgh1=21mv22+mgh2 eller efter att ha eliminerat m
21v12+gh1=21v22+gh2
Energi mäts med samma enhet som arbete pga arbete = energiändring, vilket innebär att enheten är joule (J).
Effekt
En maskin genererar en kraft F som uträttar ett arbete W . Hur lång tid t tar det att uträtta detta arbete? Frågan kan vara av praktiskt intresse då maskinen inte orkar jobba hur snabbt som helst. Vi behöver en storhet som involverar tiden. Så kommer begreppet effekt i bilden.
Ursprungligen definieras effekt som P=tidarbete. Men pga arbete = energiändring skrivs effekt ofta som
P=tidenergi
som ger upphov till enheten joule per sekund, även kallad watt (W): 1 W = 1 J/sec. Ibland används även en hästkraft som är 0,735 kW.
Råd för inläsning