3.4 Ljus

Relativitetsteori

Hoppa till: navigering, sök

Lärandemål:
Efter detta avsnitt ska du kunna:

  • Kunna härleda den relativitstiska Dopplerförskjutningen hos en spektrallinje.
  • Redogöra för sambandet mellan frekvens, vinkelfrekvens, energi, rörelsemängd och vågvektor hos fotoner.

Ljuset som vågrörelse


Enligt Maxwell är ljuset en elektromagnetisk vågrörelse. En sådan kan skrivas som en sinusformad våg med konstant amplitud. Låt oss betrakta den magnetiska komponenten (det finns också en elektrisk komponent) av ljuset i en rumsdimension, och ansätta vågrörelsen från ekvation (1.20) som

\displaystyle B(x,t) = B_0

\sin(2\pi (x/ \lambda - \nu t)),

(3.23)

där \displaystyle \lambda är våglängden och \displaystyle \nu frekvensen och \displaystyle B_0 är en konstant amplitud. Om vi sätter in detta uttryck i uttrycket för vågekvationen (1.20), där vi deriverar de två variablerna \displaystyle x och \displaystyle t oberoende av varandra, finner vi att

\displaystyle ((1/\lambda)^2 - \nu^2/c^2)B(x,t)=0.
(3.24)

För att detta skall vara uppfyllt för godtyckliga fält, måste det gälla att

\displaystyle \lambda^2 \nu^2 = c^2.
(3.25)

Om vi försummar det negativa tecknet, finner vi

\displaystyle \lambda \nu = c.
(3.26)

Vinkelfrekvensen för vågen är \displaystyle \omega = 2\pi \nu . Ofta inför man den så kallade vågvektorn \displaystyle k=2\pi/ \lambda .

Den relativistiska Dopplereffekten


Enligt Einsteins postulat skall en observatör i ett annat inertialsystem, som rör sig med hastigheten \displaystyle v i förhållande till det ursprungliga, uppfatta vågrörelsen på samma sätt. Det kan bara ske om uttrycken i sinusfunktionen är desamma i båda systemen, eller med andra ord:

\displaystyle kx-\omega t = k'x' -\omega' t'.
(3.27)

Vi skriver nu om detta i termer av \displaystyle x^0 och \displaystyle x i stället, och får då

\displaystyle x^0 \omega/c -kx = x'^0 \omega '/c - k'x' .
(3.28)

Från vårt tidigare resonemang kring intervallet ser vi att om \displaystyle ( \omega/c ,k) transformerar sig som (x^0, x) under Lorentztransformationer, kommer denna likhet automatiskt gälla. Med andra ord har vi

\displaystyle \omega'/c = (\omega /c) \gamma - (v/c)k\gamma,
(3.29)
\displaystyle k' = -(v \omega /c^2)\gamma + k \gamma.
(3.30)

Dessa relationer kan vi också härleda genom att direkt sätt in uttrycken för \displaystyle x' och \displaystyle t' ur ekvation (2.13-16), och samla termerna framför \displaystyle x och \displaystyle t.


Låt oss betrakta den första ekvationen ovan. Vi har först att \displaystyle k=2\pi/\lambda = 2\pi \nu/c = \omega/c enligt resultatet från vågekvationen ovan. Med andra ord kan vi skriva

\displaystyle \omega '/c =

(\omega/c) \gamma (1-v/c) = (\omega/c) \sqrt{\frac{1-v/c}{1+v/c}}.

(3.31)

Detta är formeln för den relativistiska Dopplerförskjutningen av vinkelfrekvensen. Vi kan naturligtvis dividera bägge sidor med \displaystyle 2\pi och få motsvarande samband för frekvenserna. Vi kan också utnyttja att \displaystyle \omega =2\pi c/\lambda och lösa ut relationen för våglängdsförskjutningen.


Tecknet framför hastigheten \displaystyle v har betydelse här. Om vi rör oss i andra riktningen, dvs mot källan, får vi blåförskjutning. Rör vi oss som här bort från källan, får vi rödförskjutning. Kvadratrotsfaktorn efter \displaystyle \omega är ju \displaystyle < 1 när tecknet är negativt, men blir \displaystyle > 1 om tecknet är positivt.


Ofta inför man den relativa rödförskjutningen \displaystyle z som

\displaystyle 1+z= \frac{\lambda'}{\lambda}=
\sqrt{\frac{1+v/c}{1-v/c}}.
(3.32)

Vi kan också undersöka vad som händer när hastigheten \displaystyle v är liten i förhållande till ljushastigheten \displaystyle c. Vi finner då att formeln för våglängdsändringen förenklas:

\displaystyle \lambda' =\lambda \frac{1+v/c}{\sqrt{1-v^2/c^2}}

\approx \lambda + \lambda v/c.

(3.33)

Ofta skriver man detta resultat som

\displaystyle z = \frac{\lambda'-\lambda}{\lambda} = v/c,
(3.34)

där \displaystyle z är den relativa röd- eller blåförskjutningen.

Fotonernas energi och rörelsemängd


Vi kan nu använda ovanstående resultat för att ta reda på fotonernas egenskaper. Fotonerna är ju det elektromagentiska fältets kvanta.


Enligt Einsteins arbete om den fotoelektriska effekten, också från 1905, föreslår han att fältets energi är kvantiserad med energin \displaystyle E=h\nu = \hbar \omega, där \displaystyle \hbar är Plancks konstant delad med \displaystyle 2\pi, dvs \displaystyle \hbar= h/2 \pi . Å andra sidan föreslår fransmannen de Broglie senare att till våglängden \displaystyle \lambda är associerad en rörelsemängd \displaystyle p som är \displaystyle p=h/\lambda. Man finner då att \displaystyle p=\hbar k. Eftersom \displaystyle (\omega/c, k) transformerar sig som \displaystyle (x^0, x) under Lorentztransformationer, kan vi samtidigt dra slutsatsen att detta även gäller om vi multiplicerar uttrycket med \displaystyle \hbar. Det betyder då att \displaystyle (E/c, p) transformerar sig på samma sätt som \displaystyle (x^0, x), vilket vi redan tidigare sett.


Sätter vi in \displaystyle (E/c, p) i uttrycket för intervallet, får vi

\displaystyle s^2(E /c, \bar p)=s^2(\hbar \omega /c, \hbar \bar k)
=\hbar^2 s^2(\omega /c, \bar k)=h^2s^2(\nu /c,
1/\lambda)=0,
(3.35)

där vi använt ekvation (3.25). Om vi nu tolkar detta i termer av relativistisk kinematik, måste vi dra slutsatsen att fotonernas vilomassa är \displaystyle 0 , eftersom intervallet för fria partiklar är lika med \displaystyle m_0^2c^2 enligt ekvation (3.16). Fotonerna har alltså ett ljuslikt intervall även med avseende på energi och rörelsemängd.